Ingrids jul
– Julen er for kort! Så den må bare nytes. Vi pynter treet første desember hos oss, smiler Ingrid Pallesen.
– Nummer én – julen er nostalgi for meg. Tradisjoner og minner jeg ønsker å overføre til mine egne barn, så de skal få den samme følelsen som jeg hadde da jeg vokste opp. Dette preger både hvordan jeg dekorerer hjemme og her i butikken, og hva vi velger å ta inn av pynt, for den skal assosieres med noe godt og trygt og koselig.
Alltid appelsiner og krydderlukt
– Jeg tenker at jul er gjenkjennelige lukter, og når det er jul vil jeg ha naturen inn. Jeg bruker kanelstenger, appelsiner med nellik, og stjerneanis på fat hjemme.
– Jeg er veldig glad i keramikken, for eksempel til Odd Standard i østre bydel, elsker det som er lokalprodusert, så jeg har flere skåler fra Tonje og Constance i ulike størrelser som jeg fyller med frukt og disse krydderluktene.
– Vi har alltid fire–fem appelsiner med nellik, som jeg bytter ut etterhvert som det trengs (for det trengs :-)). Granatepler gjør seg også veldig som dekorasjon i adventstiden.
I år popper perlene
– Selv om jeg har mye naturlig pynt hjemme, synes jeg det er tøft å supplere med noe annet som popper litt. Da får vi noe som skiller seg ut, samtidig som det passer sammen med det andre. I år har vi falt for noen perlebestrødde candy canes og brikker. Men i bunn og grunn er det jo det samme vi drar frem år etter år, basen er den samme, stjernen i toppen har vi arvet, og det er det samme teppet som ligger under treet.
Følg følelsen
– Når du vil supplere med noe nytt, synes jeg likevel ikke du skal ha en plan, du skal følge følelsen. Den kan dukke opp hvor som helst! Det trenger verken være dyrt eller kjøpt – er jeg ute og går tur kan jeg få øye på en grein og tenke oi: – den vil jeg sette i en vase og putte lys på, ler Ingrid.
Lysende stilleben
– Det som er spennende med julen er miksen av vintage-funn, ting som barna har laget oppigjennom som skal opp og frem og på treet, og nye ting som er kjøpt inn. Hold pynten innenfor visse farger, er mitt tips – hvis det blir for mange ulike farger synes jeg mye av det personlige kan forsvinne litt i fargemylderet.
– Lag stilleben, det kan være spennende for eksempel med lysestaker, sett dem samlet, i ulike størrelser og høyder, og med forskjellige lys, men i samme fargepalett, oppfordrer Ingrid.
Tørket frukt og sløyfebånd
– Jeg dekorerer gaver med tørkede appelsiner og klementiner, gjerne sammen med sløyfebånd i velur, i mørke, tunge farger – de gir en skikkelig fin kontrast til den naturlige pynten. Sløyfebånd er også jul for meg.
– Kranser og juletre danderer vi ofte med sorte eller mørkebrune sløyfebånd. Når jeg skal dekke bordet til julemiddagen, og familiemiddager i helgene i desember, har jeg noen smalere bånd i samme farge som jeg knytter rundt serviettene. Til nyttår blir det sløyfe rundt stetten på glassene.
Self Made, tidligere Stoff & Stil, har bånd i mange farger og stoffer. Hos Søstrene Grene kan du finne smalere varianter.
Ut på let, inn i samtale
– Vi lager kranser sammen, datteren min og jeg – vi kjøper halmkranser i ulike størrelser, og så kler vi godt på oss, tar med saks, drar ut og leter etter fine greiner vi kan bruke – granbar, seder, det som vi finner, ofte i Sørmarka. Vi har hatt mange fine samtaler på disse kranseturene, det skaper hverdagsmagi og minner. – Når skal vi lage kranser? spør hun. Vi henger dem opp når vi skal pynte med lys ute, det er så koselig.
– Av og til når jeg er alene hjemme i adventstiden, stopper jeg opp og står bare i ro og ser meg rundt i stua, for jeg er så glad og takknemlig.
En ekstra spiss på gavene
Lyst til å prøve deg på gaveinnpakning med tørket frukt? Stikk tørkede skiver av appelsin eller klementin innunder sløyfe- eller gavebåndet. Kjenn på julefølelsen når frukten stekes i ovnen – da brer nemlig godlukten seg i huset.
Slik gjør du
Vask appelsinene/klementinene godt og tørk av. Skjær frukten i tynne skiver og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
Stek skivene på 50–60 grader i cirka to timer. Steketiden varierer litt etter tykkelsen på skivene.
Ta appelsinskivene ut av ovnen og la dem lufttørke i minst et døgn, til de blir sprø og er helt tørre.
(Vil du heller gomle på skivene enn å bruke dem på gaver, bør du steke dem uten skall, siden skallet kan smake bittert.)